dimarts, 18 de desembre del 2012

Energies i forces

Per què els vaixells no s’enfonsen? Per què quan freguem un globus atreu els objectes?
 
Hi ha forces i energies que no veiem però que actuen constantment al nostre entorn. Això és el que han investigat avui la Sara i la Judit amb la Marta.
 
Han fregat un globus amb el jersei i l’han acostat a un rajolí d’aigua. L’energia estàtica del  globus atreia l’aigua superant la força de la gravetat.
Amb la plastilina han fet molts i molts vaixells, alguns semblaven més aviat canoes i pateres. Els han posat amb cura sobre l’aigua però la gran majoria s’enfonsava. En canvi curiosament el més gran, que pesa més, ha resistit, i inclús li han pogut posar 7 monedes d’euro abans que acabés enfonsat al fons. La força que fa que el vaixell vagi cap al fons està equilibrada amb la força d’empenta que l’aigua fa sobre el vaixell i que apunta cap amunt, per això sura. També si el vaixell el construïm amb parets molt altes i buit per dins, podrà resistir més el pes o la càrrega. S’enfonsarà una mica però les parets evitaran que entri aigua i acabi enfonsant-se al fons marí. És clar que si els vaixells tenen forats o entra aigua l’equilibri entre les forces es trenca i es veu empès al fons.