dimarts, 16 d’octubre del 2012

Experiments amb l´oxígen

Avui ha vingut la Marta amb una llista d´experiments per fer. Alguns dels experiments treballaven amb l´oxígen que respirem i que ens envolta, oxígen que no veiem però que hi és i que és vital pels éssers vius.
 
Han posat una espelma encesa amb una mica d´aigua i l´han tapat amb un got de vidre.
Al cap d´uns segons l´espelma s´apaga i l´aigua creix dins el got. ¿Perquè?  L´espelma consumeix l´oxígen de dins el got provocant el buit que empeny l´aigua amunt.


Un altre experiment també molt visual és summergir dues monedes de dos cèntims en una barreja d´aigua oxigenada i vinagre... Ho deixem reposar i anem fent fotos diàries del procés. Al cap d´un temps observem que l´aigua es torna de color verd i les monedes descolorides. ¿Perquè?
L´àcid acètic del vinagre en barrejar-se amb l’aigua oxigenada provoca una reacció quimica que produeix la oxidació del coure de la moneda...




Al cap de 12 hores



Han fregat uns quants globus generant electricitat estàtica. El globus actúa com un iman. Si el fregem amb els cabells, aquests s´atreuen pel globus. Si els pengem d´una corda i els apropem els globos es separen. Tot un exemple de com s´atreuen les càrreges negatives i les positives.


2 comentaris:

MARTA ha dit...

Les nenes s'ho van passar molt bé i tot el que han après no té preu.

Jordi&Maria ha dit...

Gràcies Marta, ets una bona profe!