dimarts, 30 d’agost del 2011

Estendre la roba

Cada dia omplim una rentadora de roba, les mudes del bebé, de les nenes, són peces i peces de roba menuda per estendre. Fins ara era una feina que havíem de fer els grans perquè les nenes no tenien prou agilitat amb les pinces de la roba, però ara la Judit ja comença a saber-ne. S´enfila dalt un tamboret i la Sara li va donant la roba i recull les pinces que li cauen. Treball cooperatiu i en cadena. Juguen, aprenen i col.laboren amb la feina de la casa!!


dijous, 25 d’agost del 2011

Coca de sucre i croquetes

La coca de sucre té molt èxit. En fas una de gran i en questió de mitja hora no en queda res. Es fa amb massa de briox, és esponjosa i es posa sucre per damunt, generosament si ets gormant com nosaltres. A més a més hi hem afegit fruita confitada que ens va sobrar de Sant Joan. La llàstima és que no sé si en quedarà per la familia francesa quan tornin perquè ja casi no n´hi ha. També hem fet croquetes de peix per sopar de tapes aquesta nit i compartir la nostra cultura amb els convidats. Farem patates braves, sipia a la planxa, musclos amb salsa picant, calamars a la romana... mmmm quina gana!
Avui la Judit ha començat el seu Dari. Està molt il.lusionada en el projecte i és una bona eina per treballar la lecto-escriptura i cal.ligrafia.
També hem llegit els llibres de la Zoe, són llibres que recomano perquè tenen valors com la paciencia, la generositat, la prudencia, la moderació, la valentia i un llarg etcétera... La Sara ha volgut llegir-los també encara que són amb lletra d´imprempta però crec que està més que preparada per començar a llegir de debó i oblidar-nos dels quadernets avorrits de Salvatella.



dimecres, 24 d’agost del 2011

Confiture de framboises

Bonjour, je parle un peu  françoi... I és que tenim la visita d´una familia francesa molt simpàtica aquests dies. A principis de setembre hi ha una trobada internacional de homeschoolers a Gandia i han vingut una mica abans per fer turisme per la península Ibérica. Una de les filles té cinc anys i s´ha fet molt amigueta de la Sara i la Judit. Fa gracia veure-les com parlen, mitad francés mitad anglés, una mica de català i mímica per acabar d´entendres. Aquest matí s´han despertat amb moltes ganes de fer feines, i han collit tots els gerds que han trobat i eren tants que hem fet mermelada. Després hem pres el petit dejeuner amb cereals, llet, iogurt i una torrada amb mermelada de gerds... què bó!!

dilluns, 22 d’agost del 2011

Plegar roba

Cada matí la Judit i la Sara es fan el llit i s´endrecen l´habitació. Però avui els he dit que també arreglessin l´armari perquè estava caòtic... Llavors han tret tota la roba i l´han tirat pel terra per tal d´arreglar-ho de manera integral. El panorama era bastant depriment amb tota la roba i sabates pel terra... Però les he deixat fer. Al cap d´una estona veia que no progressaven massa amb això de plegar la roba i hem fet unes quantes lliçons. La Judit ja sap plegar-la bé i la Sara està conseguint-ho.


Al cap d´una bona estona havien acabat!



diumenge, 21 d’agost del 2011

Els fruits de l´hort

La Sara i la Judit cullen tomates i gerds. Els agrada molt collir, respecten les mates i vigilen de només collir la fruita o verdura que és madura.




Un dels jocs que s´entretenen força és el trionominos, juguen de tota manera, avui han volgut acabar totes les peces i col.locar-les, al final ho han aconseguit després d´una bona estona...

dissabte, 20 d’agost del 2011

Raviolis de tonyina, tomata i olives

Avui hem innovat amb la pasta fresca i hem fet raviolis! Ohhh, què bons! La Judit i la Sara feien anar el motlle i la veritat que han quedat millor del que em pensava. Per farcir-los hem triturat tonyina, samfaina de tomata i olives d´anxoves. Semblava que jugàvem a plastilina, je jee...


Anem practicant l´espiritual negre, aviat el podrem tocar a quatre mans!


divendres, 19 d’agost del 2011

Llenguatge musical

Treballem el llenguatge musical desde la cançó, aprenen les notes i solfegen sense adonar-se. Estem aprenent aquest espiritual negre al piano, i prèviament el treballem cantant, solfegant i ballant. Així és molt més senzill.


Hem comprat 3000 kilos de llenya per l´hivern. Ara a l´estiu és el millor moment de comprar-la, està seca i pesa menys, així que amb els mateixos kilos et vénen més llenya. A més a més és tota una feinada endreçar-la perquè el camió l´escampa en un gran munt i és feina de moltes hores guardar-la.

Abans...

després...

En Jordi ja ha aprés a beure amb canyeta, és innat els bebés això de xuclar perquè no li ha costat gens!



dimecres, 17 d’agost del 2011

La fruita, el millor regal

Ahir vam tenir la visita dels padrins i ens van regalar un munt de fruita del pagès, kilos i més kilos, dues caixes de prèssec, tres caixes de peres, una caixa de prunes, una caixa de poma, una caixa de tomates... Una síndria que pesava més d´11 kilos. Les síndries les cultiva el padrí, és un gran expert amb això dels cultius, només li cal descobrir com plantar caramels i fer-los crèixer, tot lo demés ja ho sap fer, je jeee... Així que aquest matí ha tocat feina, hem fet 15 pots de conserva, hem congelat kilos de fruita i endreçat tot plegat perquè si la fruita està tota junta s´acaba podrint. Les nenes feinejaven amb nosaltres  i han volgut col.laborar en tot, són un encant!





Mentrestant en Jordi practica amb la pilota, es diverteix molt, l´agafa, la mossega, la perd i la torna a buscar i així es pot passar estones i més estones...


                                    



diumenge, 14 d’agost del 2011

Els gerds

Ja collim molts gerds, són els fruits que més agraden a les nenes. Se´ls posen als iogurts, se´ls mengen  quan els cullen,  no en sobren per fer melmelada ni batuts, je jee… Però el més important és que s´ho passen pipa. La gerdera és una planta molt medicinal, l´any passat estant embarassada cap a les últimes setmanes les llevadores em feien prendre infusions de gerdera per preparar la musculatura del úter i tenir un part més fàcil, i no sé si va servir o no, però en Jordi va néixer amb 4 hores i va anar tot perfecte, i això que pesava 4 kilos!


En Jordi ja córre i les nenes darrera seu, això és empatía pràctica! Ara res l´atura, li encanta les portes dels armaris, obrir, tancar, obrir, tancar, les rodes dels patinets, de les bicis, les cadires… Està creixent molt ràpid, es nota que aviat farà un any!

dissabte, 13 d’agost del 2011

Apren piano, a l´abast de tothom

Avui hem començat un blog nou dedicat al piano. http://aprenpiano.blogspot.com/
Està dedicat a tots/es els qui volen aprendre a tocar el piano i aprendre a crear melodies pròpies per improvitzar i disfrutar de tocar. Espero que us serveixi si voleu ensenyar piano als vostres fills/es i si voleu aprendre´n vosaltres també. Mai és tard i només cal ganes i il.lusió.

dijous, 11 d’agost del 2011

Mamma mia i pasta fresca

Es que en Jordi ja diu mama, quina il.lusió!! perquè la Sara i la Judit la primera paraula que van dir va ser papa, però aquest cop en Jordi ha fet honor a la seva mare i la seva primera paraula, apart de NO, però aquesta no conta, ha estat MAMMA... què és mono...



I el dilluns és el meu Sant així que ens hem auto-regalat una maquina de pasta fresca que feia dies que anava buscant, tota una passada, avui hem menjat tallarins per dinar i spaguettis per sopar... em sembla que tanta pasta acabarem parlant italiano! El que tinc clar és que no tornaré a comprar mai més pasta dissecada, quina diferència feta a casa, els millors ingredients, fresca i al dente!

Servir-se un mateix

La Judit ja ha après a fer-se cues i monyitos.  Sembla fácil però no ho és. Lligar-se les sabates, cordar-se la bata, tancar una cremallera, totes aquestes habilitats les van aprenent a poc a poc. La Judit i la Sara pràcticament ja les han adquirit totes. Això  les fa ser molt independents, i els produeix molta satisfacció. I per nosaltres és un descans no haver d´anar tota l´estona al darrera.




La Judit ha començat a escriure un diari. És una bona eina per potenciar la lecto-escriptura i després de grans els fa gracia llegir-lo.


                                        
                              

El dibuix que ha fet la Sara del cavall...

dimecres, 10 d’agost del 2011

Cançons populars

Hi ha molts mètodes per aprendre música. Entre d´altres, el mètode Suzuki i el mètode Kodaly, tots dos els treballem força i malgrat tenen les seves diferències coincideixen en treballar a partir de cançons populars, de cançons que els infants aprenen desde el bressol, en el nostre cas sol solet, el gegant del pi, la lluna la pruna i un llarg etc    Són cançons que presenten intervals senzills i són fàcils d´entonar perquè pràcticament no hi ha alteracions addicionals. Més fácil impossible, melodies conegudes, senzilles i curtes.  Avui hem treballat un tren petitó. Els costa cantar i tocar a la vegada, però a poc a poc ho anem conseguint. La Judit toca la mà dreta i la Sara l´esquerra.


dimarts, 9 d’agost del 2011

Tangram i altres jocs.

El tangram és un joc ideal per desenvolupar l´orientació espaial, és un joc de blocs lògics, amb diferents colors i s´han de combinar per crear imatges. El joc presenta un munt d´exemples amb xuletes. Al principi es convenient fer anar els apunts perquè és més fàcil. El joc de debó és quan es fa anar els papers sense la solució... Però nosaltres encara no hem arribat a aquest nivell... Es nota molt l´edat cognitiva dels infants, és un joc a partir de dos anys però hi podem jugar tots, s´adapta a cada edat.
També juguem molt al Rummikub, al colorama, al Mister Mind, al Memory, al Triominos, i molts altres que ara no recordo. Tots aquests jocs són molt interessants per desenvolupar l´agilitat mental, la lògica, la memoria, i els infants treballen sense adonar-se´n totes aquestes habilitats, i el més important aprenen a jugar sense enfadar-se, respectant-se, sabent perdre i treballant en equip.





dilluns, 8 d’agost del 2011

Lletra lligada

La lletra lligada és necessaria per poder escriure amb agilitat i rapidesa. Avui l´hem practicat. La Judit ja la domina força i li cal millorar la cal.ligrafia. La Sara té alguna dificultat en seguir el traç arrodonit i l´ordre amb la senefa. Amb cartró ploma hem retallat unes lletres gegants perquè practiqui amb els dits.  Realment la lletra lligada requereix una motricitat fina delicada, tot i així ja sap escriure el seu nom i està molt satisfeta.




divendres, 5 d’agost del 2011

Conta contes i més contes

La Sara fa de reportera, càmara a la mà, mentres la Judit es gronxa i li surt un conte espontani...


Aquest matí hem llegit més contes i contes, han escampat tots els que volien llegir, lletra lligada, lletra d´imprempta, ja res les atura. Fins i tot el bebé ja vol llegir...


Han fet uns dibuixos per la Jo i li han escrit una carta. Volen enviar-li per correu. Ja la troben a faltar i només ha passat un dia!

dijous, 4 d’agost del 2011

Petits progressos

En Jordi ja es posa de peus amb l´ajuda de cadires, tamborets, i qualsevol cosa que es pugui agafar. Demà fa 10 mesos i em sembla que abans de l´any el tindrem caminant per tot arreu... Què emocionant! Ara és moment per vigilar tots els perills, tancar escales, portes, valles de la piscina, etc...






dimecres, 3 d’agost del 2011

Bye bye Jo! (for a few weeks!!)

So it's time for a holiday, time to see my family and for me to play with English children! Whilst I was packing my bike up I found some stowaways trying to get to England:

The girls then painted all of our toenails - or more precisely our toes!!!

So bye from me for now, and I'll be back at the end of the month, hopefully with plenty of new ideas for fun English learning!


dimarts, 2 d’agost del 2011

Improvització al piano

Avui he pogut enxampar amb la càmara una improvització de la Sara i la Judit al piano. Tocar i tocar sense ton ni son els agrada, se senten lliures i no s´equivoquen mai perquè elles són les creadores de la seva música. M´encanta que juguin i s´ho passin pipa amb el piano, és la manera que després encara tinguin més ganes d´aprendre cançons noves, i un cop se les saben les "deformen" i milloren a la seva manera creant les seves pròpies melodies.

La creativitat és una assignatura pendent en el conservatori de música i en l´escola tradicional. No es contempla en cap currículum de cap escola i per nosaltres és bàsic. La creativitat és innata en tots els nens i nenes i és amb el pas del temps i amb l´educació que es va estancant i anul.lant. Us poso un exemple espatarrant, demaneu a qualsevol ràpid i corrents que us faci un dibuix, ara mateix en un paper en blanc, sense pensar i ràpid!
La gran majoria us dibuixarà un paissatge amb una casa, amb una xemeneia que treu fum, amb un caminet, probablement un arbre arrodonit i unes muntanyes al fons amb uns núvols i un sol solet simpàtic...
Hi ha molts llibres que parlen d´aquest tema, si us interessa us aconsello que llegiu per la red qualsevol article d´en Ken Robinson, hi ha vídeos de les seves conferències també. És molt enriquidor.

dilluns, 1 d’agost del 2011

Pink Plum Cake

Today we made a pink plum cake! First we stewed lots of plums until they almost turned into jam, then we put some into a cake mixture to make a yummy pink cake. We cooked the cake in two tins and sandwiched them together to make a plum pink version of a victoria sponge - it looks yummy!
Here's some photos of the girls cooking and cleaning (Sara did all the washing up all on her own!)



El Solete i en Coki

A casa tenim molts animalets, aranyes, mosques, mosquits, grills, saltamartins, llagostes, abelles, borinots, col.librins, escarabats verds, erugues, cucs negres, marietes, papallones, insectes pals, sargantanes, fins i tot els ocells i els gats salvatges entren dins de casa però molts d´aquests tal com entren surten. De vegades els fem fora de casa perquè ens sentim agobiats, i només en cas extrem matem alguna mosca pesada i algún mosquit egoista que ens pica un cop darrera l´altre. Com diu la Charlotte Mason en el seu llibre Home Education s´ha d´ensenyar als nens l´amor i el respecte a la natura. 
Però animal domèstic en captivitat no en tenim cap, tret d´ara, que tenim dos okupes nous a casa, es diuen Solete i Coki, no són nostres, són dels cosins que se´n van de vacances molt lluny i no poden emportar-se´ls. Durant dues setmanes serem els seus tutors legals. Cada matí les nenes els donen menjar i no paren de nedar!



Els ocells ens piquen les pomes! No hi ha dret!, això és injust, tot un any cuidant i mimant els pomers, contant cada poma que neix, observant com madura perquè arribi un pajarraco i les piqui totes! Així que en Jordi ha decidit collir-les abans d´hora i deixar-les acabar de madurar al rebost. (no hi havia alternativa viable)


Ja comencem a tenir molts gerds, i aviat podrem fer melmelades.


Un tour per l´hort...